[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Χάπια αδυνατίσματος, κάψιμο λίπους και 10 ακόμα παιδικά παραμύθια.

Ζούμε στην εποχή της ελεύθερης αγοράς οπότε ο καθένας είναι ελεύθερος να πουλάει ότι θέλει εφόσον υπάρχει ζήτηση. Δυστυχώς ενώ ο γενικός αυτός κανόνας μπορεί να έχει κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Αρκετοί 'αεριτζήδες' εκμεταλλεύονται τα προβλήματα του κόσμου και πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών απασχολεί σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες το 60% του ενήλικου πληθυσμού κάθε αναπτυγμένης χώρας άρα καταλαβαίνετε γιατί τόσες πολλές εταιρίες ασχολούνται με αυτό. Μέσα στην σύγχυση των άπειρων προϊόντων που κυκλοφορούν αλλά και στην ανάγκη για εύκολη λύση των προβλημάτων μας αρκετοί παρασύρονται και δοκιμάζουν διάφορα 'μαγικά' χάπια τα οποία υπόσχονται να εξαφανίσουν τα περιττά μας κιλά μέσα σε λίγες μέρες.

Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική:

 1. Δεν υπάρχει κανένα κλινικά αποδεδειγμένο σκεύασμα το οποίο αδυνατίζει. Αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε διαφημίζεται ως 'μαγική φυσική ουσία' που αδυνατίζει υποστηρίζεται μόνο από πληρωμένες διαφημίσεις δηλαδή από ανθρώπους που πληρώθηκαν για να πουν αυτό που λένε. Όταν αναφερόμαστε σε κλινική μελέτη εννοούμε τις μελέτες που γίνονται από τρίτους αντικειμενικούς φορείς και όχι τον κατασκευαστή για να διαπιστώσουν αν ένα φάρμακο-ουσία λειτουργεί σύμφωνα με τον σκοπό του και δεν προκαλεί παρενέργειες. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις δεν υπάρχει καμία απολύτως κλινική-αντικειμενική μελέτη για την επίδραση της ουσίας που πωλείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει και κανένα απολύτως επίσημο στοιχείο για τα αποτελέσματα και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί αυτό το σκεύασμα. Ψάξτε όσο θέλετε για όποιο προϊόν θέλετε, επίσημη μελέτη από τρίτο ανεξάρτητο επιστημονικό φορέα δεν θα βρείτε πουθενά για κανένα διαφημιζόμενο προϊόν. Αν σταθείτε τυχεροί και βρείτε κάποια μελέτη ή έρευνα θα δείτε ότι αναφέρεται σε κάποια δραστική ουσία που το προϊόν ισχυρίζεται ότι περιέχει. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην αγορά για το αν ο κατασκευαστής πουλάει όντως αυτό που ισχυρίζεται.
 2. Οι αεριτζήδες πωλητές για να αποφύγουν τους περαιτέρω ελέγχους του προϊόντος και για να μειώσουν τις πιθανότητες για παρενέργειες πουλάνε συνήθως αναμεμιγμένες διάφορες φυσικές ουσίες όπως πχ τσάι, καφές, βότανα κτλ Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο λάθος γιατί ακόμα και οι φυσικές ουσίες σε μεγάλες ποσότητες και κάτω από διάφορες συνθήκες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα. Ένα πολύ απλό παράδειγμα αποτελεί το νερό το οποίο αν το υπερκαταναλώσετε (>8 λίτρα σε μια μέρα) παρόλο που είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει μπορεί να σας οδηγήσει στον θάνατο. Επειδή το σκεύασμα περιέχει μόνο φυσικά προϊόντα δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να σας προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα αν το πάρετε. Αν δεν υπάρχει κλινική μελέτη που διευκρινίζει την δράση του ακόμα και αν πετυχαίνει τον σκοπό του αδυνατίσματος μπορεί να δημιουργεί άλλα μεγαλύτερα προβλήματα στον οργανισμό εξαιτίας της υπερκατανάλωσης της δραστικής ουσίας του.
 3. Άλλη γνωστή τακτική είναι η προτεινόμενη συνοδευτική αγωγή με το σκεύασμα π.χ σωστή διατροφή και 8 ποτήρια νερό. Αν είστε υπέρβαρος και ξαφνικά αρχίσετε να τρώτε φυσιολογικά και να πίνετε και 8 ποτήρια νερό που από μόνα τους φουσκώνουν την κοιλιά και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού έχετε πολύ καλές πιθανότητες να χάσετε βάρος, δεν χρειάζεστε και το ειδικό σκεύασμα για να το πετύχετε αυτό.
 4. Τα μοναδικά φάρμακα που κυκλοφορούν για το αδυνάτισμα είναι αυτά που μπορεί να σας συνταγογραφήσει γιατρός και προς το παρόν αναφέρονται σε δύο ειδών σκευάσματα, τα χάπια που δίνονται στους διαβητικούς τύπου 2 (δραστική ουσία μετφορμίνη) και τα οποία πετυχαίνουν την δέσμευση και απόρριψη της εξτρά γλυκόζης που κυκλοφορεί στο αίμα και τα χάπια που κάνουν δέσμευση και απόρριψη του λίπους που πηγαίνει στο παχύ έντερο (δραστική ουσία ορλιστάτη). Αυτά τα χάπια δεν 'καίνε' το λίπος που έχετε ήδη αποθηκεύσει απλά δεσμεύουν ένα μέρος μόνο του φαγητού που τρώτε άρα είναι σαν να τρώτε λιγότερο. Αν το κάνετε αυτό για αρκετό καιρό προφανώς θα χάσετε κάποιο βάρος. Η πρώτη κατηγορία παρόλο που έχει βρεθεί σαν παρενέργεια η απώλεια βάρους δεν συνταγογραφείται σχεδόν ποτέ γι αυτό τον λόγο ενώ η δεύτερη κατηγορία φαίνεται να έχει πολύ συχνά κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες (άμεση επίσκεψη στην τουαλέτα) χωρίς να καταφέρνει φοβερά αποτελέσματα. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία φαρμάκων που προκαλεί ανορεξία η οποία όμως έχει απαγορευθεί σε αρκετές χώρες γιατί βρέθηκε ότι σαν παρενέργεια δημιουργεί καρδιακά προβλήματα (δραστική ουσία σιμπουτραμίνη). Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ακόμα και φαρμακευτικές ουσίες για τις οποίες είχαν γίνει κλινικές μελέτες τελικά αποσύρθηκαν γιατί προκάλεσαν περισσότερα προβλήματα απ ότι είχε υπολογιστεί. Γίνεται κατανοητό τι μπορεί να συμβεί με τις ουσίες για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία απολύτως μελέτη.
 5. Δεν υπάρχει κανένα σκεύασμα στον κόσμο που να μπορεί να 'κάψει' το αποθηκευμένο λίπος μας και να μας αδυνατίσει. Το περισσότερο που μπορούν να κάνουν κάποιες ουσίες είναι να μας 'κόψουν' την όρεξη δηλαδή να μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού ή να απομακρύνουν την ενέργεια που λαμβάνουμε από την τροφή μας πριν αυτή απορροφηθεί από τον οργανισμό. Άρα όταν χάνουμε βάρος με αυτές τις ουσίες ουσιαστικά είναι γιατί τρώμε λιγότερο κάτι που μπορούσαμε να το κάνουμε και φυσιολογικά χωρίς να πάρουμε χάπια αν καταφέρναμε να τιθασεύουμε τις κακές συνήθειές μας μια και κανείς δεν μας υποχρεώνει να φάμε περισσότερο απ όσο χρειαζόμαστε πέρα από τις κακές μας συνήθειες (και ίσως και την μαμά μας όταν είμαστε μικροί). Ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει στόχευση στην περιοχή από την οποία θέλουμε να χάσουμε λίπος. Την καύση του αποθηκευμένου λίπους την καθορίζει 100% ο οργανισμός μας και δεν υπάρχει καμία ιατρική μέθοδος που να την επηρεάζει. Άρα όλες οι διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι κάνουν στόχευση λίπους σε περιοχές απλά λένε ψέματα. Οι διάφορες ζώνες, ταινίες κτλ που βάζεις γύρω από την μέση σου για να χάσεις πόντους δεν κάνουν τίποτα άλλο από εκτεταμένη εφίδρωση στο συγκεκριμένο σημείο δηλαδή απώλεια μόνο νερού, μόλις ο οργανισμός ενυδατωθεί κανονικά οι πόντοι επανέρχονται 100%. Οι συσκευές lazer που καταστρέφουν βίαια τα λιποκύτταρα ή οι μέθοδοι λιποαναρρόφησης σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν κάποια αποτελέσματα όμως μακροπρόθεσμα ο οργανισμός εφόσον χρειαστεί λιποκύτταρα θα τα κατασκευάσει ξανά ή θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο όσα έχουν μείνει. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες στο θέμα και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια μέθοδος, ακόμα και επεμβατική που να εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 6. Ένα γνωστό διαφημιστικό τρικ που αφορά όλα αυτά τα σκευάσματα που κυκλοφορούν είναι η αναφορά τους στον ΕΟΦ (Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων). Τα περισσότερα από αυτά κυκλοφορούν σαν συμπληρώματα διατροφής όχι σαν φάρμακα. Ο ΕΟΦ αναγκάζει όλα τα συμπληρώματα να γνωστοποιήσουν την ύπαρξή τους πριν πουληθούν στα καταστήματα αλλά τίποτα παραπάνω. Είναι άλλο πράγμα η γνωστοποίηση και άλλο πράγμα ο έλεγχος. Η γνωστοποίηση απλά εξασφαλίζει ότι υπάρχει γνώση για το τι κυκλοφορεί στην αγορά όχι αν αυτό που κυκλοφορεί είναι ασφαλές, για ποιους και κάτω από ποιες συνθήκες. Άρα μεγάλη προσοχή στο 'παραμύθι' έχουμε πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ, έχουν πάρει αριθμό γνωστοποίησης και τίποτα παραπάνω. Αν διαβάσετε τον κανονισμό του ΕΟΦ θα καταλάβετε τι σημαίνει η απλή γνωστοποίηση. Θα ήταν αδύνατο για τον ΕΟΦ να διερευνά όλα αυτά τα προϊόντα που κυκλοφορούν για το ποιες ακριβώς είναι οι επιπτώσεις τους ή για το αν καταφέρνουν τα αποτελέσματα που ισχυρίζονται.
 7. Δυστυχώς το Internet επιβαρύνει περισσότερο το πρόβλημα. Μπορείς να βρεις οποιοδήποτε σκεύασμα θέλεις, από όποια χώρα θέλεις σε ελάχιστα λεπτά και σε καλή τιμή. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση και όσο και να ψάξεις δεν πρόκειται να βρεις την έδρα της κατασκευάστριας εταιρίας στα περισσότερα από αυτά τα σκευάσματα.
 8. Αν πράγματι υπήρχε κάποιο αξιόλογο και ακίνδυνο φάρμακο ή φυσική ουσία κατά της παχυσαρκίας αυτό θα είχε ευρεία χρήση άμεσα γιατί το πρόβλημα της παθολογικής παχυσαρκίας και των συνεπειών που προκαλεί είναι πολύ μεγάλο σε όλο τον κόσμο. Τέτοιο φάρμακο δεν υπάρχει ακόμα γι αυτό και υπάρχουν μόνο 'φοβερές' ανακαλύψεις από εταιρίες που θέλουν να πλουτίσουν πουλώντας το 'μυστικό' που μόνο αυτές γνωρίζουν. Γι αυτό και θα δείτε ειδικά στις μεγάλες εταιρίες συμπληρωμάτων διατροφής ότι δεν έχουν μόνο ένα προϊόν αδυνατίσματος αλλά μια γκάμα την οποία φροντίζουν να ανανεώνουν ανά διαστήματα για να ανανεώνουν και τις πωλήσεις τους. Μην τρώτε το παραμύθι.

Είναι πολύ εύκολο να μεγαλώσουμε την παραπάνω λίστα. Τα παραδείγματα και τα ψέματα είναι πάρα πολλά. Το θέμα είναι δύσκολο και γι αυτό πρέπει να έχουμε κατανόηση για όλους όσους επιλέγουν την εύκολη λύση των 'μαγικών' χαπιών στο πρόβλημα του σωματικού βάρους. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι ίσως κάποια σκευάσματα να έχουν κάποια αποτελέσματα είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη 'εξαπάτηση' του εαυτού μας.

Αν έχουμε παραπάνω κιλά αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε καταναλώσει περισσότερο απ όσο χρειαζόμαστε. Αυτός ο κανόνας ισχύει παντού και πάντα και ακόμα και αν καταφέρουμε να τον ξεγελάσουμε με μαγικά χάπια για μία φορά θα τον βρούμε μπροστά μας μέσα στο επόμενο διάστημα. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατανοήσουμε ουσιαστικά μέσα μας την παραβίαση του απλού αυτού κανόνα, που μάλλον κάνουμε καθημερινά με τις κακές μας συνήθειες, και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε κάποιες από αυτές, έτσι ώστε αυτός ο κανόνας να βρει την ισορροπία του και στην περίπτωσή μας. Όση ενέργεια χρειαζόμαστε τόση να καταναλώνουμε, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τον οργανισμό μας από μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή και μια φυσιολογική καθημερινή δραστηριότητα. Ακόμα και αν έχουμε περισσότερα κιλά εφόσον κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει δεν θα βάζουμε παραπάνω κιλά ενώ σιγά σιγά θα μπορέσουμε να φτάσουμε και στο σωστό σωματικό βάρος. Αν δεν κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στις συνήθειές μας ακόμα και αν ένα μαγικό χάπι μας έδινε το ιδανικό βάρος αύριο το πρωί από μεθαύριο θα αρχίζαμε και πάλι τον κατήφορο προς το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Μόνο η ουσιαστική και για πάντα αλλαγή των συνηθειών μας μπορεί να εγγυηθεί το σωματικό μας βάρος και την υγεία μας μακροπρόθεσμα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε 'κατηγορούμενοι' για κάτι κακό, δεν είμαστε κακοί, αποτυχημένοι άνθρωποι επειδή έχουμε κάποια κιλά παραπάνω. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι που μας έχουν τυχαία οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση. Το βιομηχανοποιημένο φαγητό, η καθιστική εργασία, η έλλειψη χρόνου είναι κάποιες καταστάσεις που σχεδόν αυτόματα μας πάνε στο πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε να ζήσουμε μόνοι μας στο βουνό για να έχουμε σωστή διατροφή και δραστηριότητα απλά πρέπει καταρχήν να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και στην συνέχεια να κάνουμε αυτό που κάνουν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί εδώ και εκατομμύρια χρόνια, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες επιλέγοντας το καλύτερο για την σωστή επιβίωσή μας. Επειδή το ανθρώπινο είδος κατάφερε να 'νικήσει' την εξελικτική διαδικασία η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει με το μυαλό μας και όχι μέσω της φυσικής επιλογής. Οι δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να καταλάβουμε τι συμβαίνει και να λειτουργήσουμε αναλόγως.

Καρπουχτσής Γιάννης (john @healthyoverthirty.gr χωρίς το κενό)

ΥΓ. Παρόλο που γνωρίζω ότι μπορεί να γίνω στόχος διαφόρων εταιριών που πωλούν αυτά τα προιόντα θα ήθελα να ακούσω στα σχόλια εμπειρίες από ανθρώπους που χρησιμοποιήσαν κάποια τέτοια προιόντα αδυνατίσματος. Αν είχαν αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα και κυρίως μακροπρόθεσμα, μετά από 1-2 χρόνια ή περισσότερο. Η άποψή μου για τα συμπληρώματα και τα φάρμακα δεν είναι η καλύτερη οπότε δεν έχω προσωπική εμπειρία από τέτοια προϊόντα. Αν θέλετε μπορείτε να επικοινωνίσετε μαζί μου και στο email john @healthyoverthirty.gr (χωρίς το κενό).

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

 1. Εγκύκλιος του ΕΟΦ για τα συμπληρώματα διατροφής.
 2. Κλινικές μελέτες που έχουν σχέση με το αδυνάτισμα και έχουν γίνει στην Αμερική τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι μάλλον απίθανο να βρείτε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για οποιοδήποτε μαγικό χάπι είδατε σε κάποια διαφήμιση.
 3. Ορλιστάτη γενικές πληροφορίες (wikipedia, Γαληνός).
 4. Σιμπουτραμίνη γενικές πληροφορίες (wikipedia, Γαληνός, απαγόρευση στην Αμερική λόγω παρανεργειών).
 5. Μετφορμίνη γενικές πληροφορίες (wikipedia, Γαληνός, απώλεια βάρους και μετφορμίνη εδώ και εδώ )
 6. Bιβλιοθήκη όλων των διαθέσιμων επιστημονικών εργασιών (National Center of Biotechnology Information)
 7. Λιποκύτταρα γενικές πληροφορίες (εδώ και εδώ ) 

 

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Θέλετε να αναφέρετε μια δική σας ιστορία; Μπορεί αρκετές φορές να μην συμφωνούμε στις απόψεις μας όμως μια συζήτηση είναι πάντα το βασικό εργαλείο για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να πάμε παρακάτω.