[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Το CSI LAS VEGAS και γιατί δεν χάνω κιλά

Προσπαθώ να κόψω την τηλεόραση αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνω πολύ καλά.

Εκτός από τις εκπομπές μαγειρικής που σμπαραλιάζουν την διατροφική αυτοπειθαρχία μου υπάρχουν και οι αστυνομικές σειρές. Παρακολουθώντας αυτές τις σειρές αισθάνομαι μερικές φορές ότι ζούμε σε ελλειμματική χώρα. Οι δολοφονίες που συμβαίνουν στην χώρα μας, ακόμα και σε επίπεδο τηλεοπτικής μυθοπλασίας είναι μάλλον ανιαρές και μονότονες. Αν κρίνω από τις σειρές αυτές στην Αμερική γίνονται συνεχώς και καθημερινά εγκλήματα υψηλού επιπέδου. Περίεργα όπλα, προηγμένα δηλητήρια, πολύπλοκα σενάρια κτλ κτλ. Για να επιλύσουν τα φοβερά αυτά εγκλήματα έχουν δημιουργηθεί ομάδες εξαιρετικών 'ιχνηλατών' που τελικά εξιχνιάζουν και τις πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Ωστόσο τόσο στις ανιαρές όσο και στις πολύπλοκες δολοφονίες φαίνεται ξεκάθαρα από τις σειρές αυτές ότι όλοι οι ειδικοί ψάχνουν καταρχήν ένα και μόνο πράγμα για να καταλήξουν στον δολοφόνο, το κίνητρο. Δεν έχεις κίνητρο, δεν έκανες την δολοφονία.

Το ίδιο ακριβώς πράγμα ισχύει και στην απώλεια βάρους. Δεν έχεις κίνητρο, δεν χάνεις κιλά.

Το κίνητρο χρειάζεται παντού. Από τις δίαιτες 'πως να χάσεις 20 κιλά σε 20 μέρες' μέχρι και την επίπονη χειρουργική μέθοδο του γαστρικού bypass. Αν δεν έχεις κίνητρο δεν ξεκινάς την δίαιτα ή την ξεκινάς και την παρατάς μέσα σε δύο μέρες. Αν δεν έχεις κίνητρο δεν μπαίνεις στο χειρουργείο για να 'φας' μαχαίρι κομματιάζοντας το εντεράκι σου.

Ακόμα και στην μέθοδο της απώλειας βάρους μέσω αλλαγής συνηθειών, που τόσο πολύ πιστεύω και υποστηρίζω και σας προτείνω χρειάζεται κίνητρο για να προσπαθήσεις και τελικά να καταφέρεις να αλλάξεις μια κακή συνήθεια. Χρειάζεται επίσης κίνητρο, πολύ μεγαλύτερο, για να επιμένεις και να αλλάξεις όλες τις κακές συνήθειες σου και όχι μόνο μερικές.

Πως μεταφράζεται όμως το κίνητρο, τι σημαίνει για κάθε άνθρωπο; Είναι τα ίδια για όλους ή είναι διαφορετικά; Γιατί κάποιοι αισθάνονται δυνατά τα κίνητρά τους ενώ άλλοι τα αισθάνονται να εξασθενούν με τον χρόνο;

Το κίνητρο είναι ο βασικός λόγος, η αιτία που σε παρακινεί να κάνεις κάτι. Μερικές φορές αντιλαμβάνομαι ότι το κίνητρο 'σπάει' σε δύο μέρη, στον πραγματικό λόγο και στην αφορμή.

Μπορεί για παράδειγμα ο βασικός λόγος που θες να χάσεις βάρος να είναι η καλύτερη υγεία αλλά δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα γι αυτό το θέμα μέχρι για παράδειγμα να σου μιλήσει κάποιος γιατρός και να σου πει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τότε ο λόγος και η αφορμή 'δένουν' μαζί και σου δίνουν ένα δυνατό κίνητρο.

Άλλο κλασσικό παράδειγμα είναι όταν ο λόγος που θες να χάσεις βάρος είναι να βελτιώσεις την εμφάνισή σου αλλά δεν κάνεις τίποτα γι αυτό μέχρι να βρεις την κατάλληλη αφορμή όπως πχ όταν πρόκειται να βγεις στην παραλία ή ακόμα χειρότερα όταν βγεις στην παραλία και διαπιστώσεις ότι το κορμί σου διαφέρει αρκετά από το 'ιδανικό' που έχεις στο μυαλό σου. Ειδικά όταν είσαι ελεύθερος/ελεύθερη σε ενοχλεί αρκετά.

Υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα εξαιτίας αυτής της ειδικής 'σύστασης' του κινήτρου από τον βασικό λόγο και την αφορμή. Επειδή ο λόγος από μόνος του δεν είναι ικανός για να σε παρακινήσει όταν η αφορμή εξασθενεί χρονικά το κίνητρο πεθαίνει ή αλλιώς χάνει την αρχική του ενέργεια. Αν πχ η αφορμή για να ξεκινήσουμε την δίαιτα ήταν η επίσκεψη στον γιατρό τότε ενώ 2 ώρες μετά την επίσκεψη είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα, μετά από 1 μήνα ίσα που θυμόμαστε τι μας είπε ο γιατρός και το κίνητρο κάνει αυτό που λένε στα αγγλικά fade out, σβήνει σιγά σιγά. Αν μπορούσαμε να έχουμε εκείνη την στιγμή της αφορμής πολύ έντονα μπροστά μας τότε η αφορμή ίσως ξαναζωντάνευε, όχι 100% αλλά σίγουρα θα ήταν αλλιώς. Αν πχ είχαμε ένα βίντεο ή μια ηχογράφηση από αυτά που μας είπε ο γιατρός και το βλέπαμε κάθε μέρα τότε το κίνητρό μας να έμενε ζωντανό για περισσότερο χρόνο. Αν είχαμε κάποιες φωτογραφίες από την 'θριαμβευτική' εμφάνιση μας στην παραλία, ίσως το κίνητρό μας να μην 'πέθαινε' στην πρώτη μας συνάντηση με το γυράδικο.

Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότεροι δολοφόνοι έχουν κάποιου είδους ψυχολογικά προβλήματα δημιουργώντας εμμονές με κάτι δηλαδή πολύ έντονες μνήμες πάνω σε ένα συγκεκριμένο γεγονός-αφορμή.

 

Μια άλλη προσέγγιση που θέλει όμως πολύ περισσότερη σκέψη είναι να μην χρειαστούμε την αφορμή για να δημιουργήσουμε το κίνητρό μας αλλά να αποκτήσουμε κίνητρο μόνο από τον βασικό λόγο που θέλουμε να χάσουμε βάρος. Αυτό όμως απαιτεί ότι θα έχουμε τον χρόνο να κάτσουμε και να σκεφτούμε γιατί θέλουμε πραγματικά να χάσουμε βάρος και από αυτήν την σκέψη να δημιουργήσουμε εκείνη την στιγμή ένα δυνατό κίνητρο που θα χαραχτεί βαθιά μέσα μας και θα μας ακολουθήσει σε όλες τις προσπάθειές μας. Και σε αυτήν την περίπτωση όμως ο χρόνος μπορεί να παίξει κατασταλτικό παράγοντα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας τα κίνητρά μας. Γιατί θέλω να χάσω βάρος, γιατί δεν θέλω να είμαι χοντρός και ποια είναι η αφορμή που 'ζωντάνεψε' το κίνητρό μου;

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κάποια τρικ, κάποια μεθοδολογία, κάποιο κόλπο για να θυμόμαστε καθημερινά το κίνητρό μας, να το κρατάμε ζωντανό. Ίσως μια ηχογράφηση των σκέψεών μας, ίσως ένα κομμάτι χαρτί που θα γράφουμε το γιατί κάθε μέρα, ίσως κάτι άλλο. Θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε διάφορα πράγματα και η επιστήμη της ψυχολογίας έχει πολλά να προτείνει πάνω σε αυτό το κομμάτι. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε ενέργεια από τα κίνητρά μας. Χρειαζόμαστε ενέργεια για να αλλάξουμε και το κίνητρο είναι μια πηγή ενέργειας. Ότι κίνητρο και αν έχει ο καθένας, καλό ή κακό, ηθικό ή ανήθικο, σοβαρό ή αστείο θα πρέπει να βρει τρόπους για να το κρατήσει ζωντανό μέσα στο χρόνο. Τουλάχιστον για τόσο χρόνο όσο για να επέλθει η επιζητούμενη αλλαγή. Αν μάλιστα έχεις επενδύσει αυτήν την ενέργεια στην αλλαγή των κακών συνηθειών σου με καλές τότε ακόμα και όταν το κίνητρό σου θα κάνει fade out θα έχεις πλέον την δύναμη των καλών συνηθειών να σε υποστηρίξουν. 

Τελικά κάτι βγήκε από τις αστυνομικές σειρές, το κίνητρο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να χάσεις βάρος και ίσως και είναι και αυτό που θα σε βάλει στην οποιαδήποτε προσπάθεια. Όσο πιο ξεκάθαρα και ζωντανά έχεις τα κίνητρά σου τόσο καλύτερες πιθανότητες έχεις να πετύχεις στο δύσκολο αυτό παιχνίδι που λέγεται απώλεια βάρους.

 

Καρπουχτσής Γιάννης (john @healthyoverthirty.gr)

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Θέλετε να αναφέρετε μια δική σας ιστορία; Μπορεί αρκετές φορές να μην συμφωνούμε στις απόψεις μας όμως μια συζήτηση είναι πάντα το βασικό εργαλείο για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να πάμε παρακάτω.