[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Ποιος χοντρός;

Μακάρι να. HealthyOverThirty.gr

Κάνε μια ευχή

Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι “θα πάρετε αυτό το χαπάκι, θα χάσετε πάρα πολλά κιλά μέσα σε λίγες μέρες και δεν θα τα ξαναπάρετε ποτέ ξανά ενώ θα τρώτε ότι θέλετε”.

Μακάρι να μπορούσα να πω ότι υπάρχει μια 'μαγική' συνταγή ή δίαιτα ή διατροφή που λύνει το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών πάρα πολύ εύκολα, γρήγορα και για πάντα, άσχετα με το τι τρώτε και το πόσο κινήστε.

Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι τα παραπάνω κιλά που έχετε δεν θα επηρεάσουν την υγεία σας για πολλά χρόνια μετά την ηλικία των 30.

Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι θα αποκτήσετε όμορφο, γυμνασμένο σώμα χωρίς κόπο. Ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε ξανά καινούρια ρούχα επειδή τα παλιά δεν σας κάνουν (πάλι).

Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω πράγματα που δεν ισχύουν. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση μιας σωστής υγείας είναι ένα δύσκολο πρόβλημα και νομίζω ότι ήδη το γνωρίζετε αυτό, ειδικά αν είστε σε μια ηλικία μετά τα 30 και με παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό.


Τότε τι μπορώ να σας πω;

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι σήμερα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή έχουμε την απαραίτητη γνώση για το τι είναι αυτό που μας παχαίνει και τι είναι αυτό που μας αδυνατίζει.

Όχι δεν μιλάω για 'μαγικές' λύσεις, αναφέρομαι σε όλους αυτούς τους παράγοντες που μας επηρεάζουν καθημερινά, την καθιστική εργασία μας, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις άπειρες διαφημίσεις που μας σπρώχνουν στην κατανάλωση και πολλά ακόμη.

Κάτι άλλο που μπορώ να πω είναι ότι δεν είστε μόνοι σας ούτε έχετε κάνει κάτι κακό. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας απασχολεί περίπου το 60% του πληθυσμού σε κάθε αναπτυγμένη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο. Δυστυχώς η κατάσταση αυτή έχει λάβει μορφές επιδημίας και απειλεί ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας τα οποία ουσιαστικά μιμούνται τις συμπεριφορές των μεγάλων.


Εάν όντως έχουμε την γνώση αλλά ταυτόχρονα το πρόβλημα μεγαλώνει μέρα με την μέρα τι φταίει και συμβαίνει αυτό το παράδοξο;

Προφανώς κάνουμε κάτι λάθος και η δική μας προσέγγιση στο πρόβλημα είναι ότι έχουμε αποκτήσει λάθος συνήθειες, ίσως τυχαία, ίσως γιατί το περιβάλλον της σύγχρονης εποχής μας τις επέβαλλε.

Εμείς εδώ στο ΗealthyΟverΤhirty.gr ασχολούμαστε με τις συνήθειες που επηρεάζουν την διατροφή μας και την υγεία μας. Η αποστολή μας είναι να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και όσο πιο πρακτικά γίνεται για το πως μπορούμε να αλλάξουμε τις συνήθειες που μας επηρεάζουν αρνητικά και να τις αντικαταστήσουμε με καλές συνήθειες.


Τι είναι οι συνήθειες και γιατί μας επηρεάζουν τόσο πολύ;

Οι συνήθειες δεν είναι τίποτα άλλο από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που έχουν γίνει έξεις, εκτελούνται σχεδόν αυτόματα. Δεν είναι μία και δύο, είναι πολλές και ο καθένας από εμάς έχει τις δικές του. Άλλες επηρεάζουν πολύ την διατροφή μας και την υγεία μας και άλλες λιγότερο.

Οι συνήθειες έχουν το πολύ βασικό χαρακτηριστικό ότι εκτελούνται σχεδόν αυτόματα και ασυνείδητα δηλαδή χωρίς καν να σκεφτόμαστε, και αυτό τους δίνει μια εξαιρετική δύναμη η οποία όμως είναι δίκοπο μαχαίρι ανάλογα με το πως την χρησιμοποιείς. Αν έχεις καλές συνήθειες αυτό είναι πλεονέκτημα, αν έχεις κακές συνήθειες αυτό είναι μειονέκτημα.

Τις συνήθειες που έχουμε σήμερα μάλλον τις αποκτήσαμε τυχαία, ανάλογα με τις επιρροές μας και το περιβάλλον μας. Αυτό σημαίνει ότι δεν εξετάσαμε αν οι συνήθειες που έχουμε σήμερα εξυπηρετούν τους σκοπούς μας και τους στόχους μας. Μπορεί να θέλουμε να παραμείνουμε όμορφοι και υγιείς με σωστό σωματικό βάρος αλλά ταυτόχρονα, κάνουμε υπερφαγίες όταν είμαστε αγχωμένοι, πίνουμε πολλά αναψυκτικά, τρώμε πολύ ψωμί κτλ. Δυστυχώς οι συνήθειές μας δεν συμβαδίζουν με τον σκοπό μας και αν δεν αλλάξουμε συνήθειες πολύ απλά δεν θα πετύχουμε στον σκοπό μας.

Οι συνήθειες είναι και ο λόγος που όλα τα συστήματα αδυνατίσματος μακροπρόθεσμα αποτυγχάνουν. Μπορεί να χάνουμε βάρος για κάποιο διάστημα αλλά επειδή έχουμε πάρα πολλές κακές συνήθειες μόλις σταματάμε να σκεφτόμαστε, αυτόματα όλες οι κακές συνήθειες (και τα παραπάνω κιλά) επανέρχονται αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης των συνηθειών, να μας γλυτώσουν χρόνο και ενέργεια, να μην σκεφτόμαστε για κάθε τι που χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά. Είναι καταγεγραμμένες σε νευρικά κυκλώματα στον εγκέφαλό μας και εκτελούνται σχεδόν αυτόματα και ασυνείδητα.


Αλλάζει συνήθειες ο κακός ο λύκος;

Αν λοιπόν έχουμε αποκτήσει μια σειρά από κακές συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά τα βάρος μας και την υγεία μας μπορούμε να αλλάξουμε; Ακόμα και αν έχουμε αυτές τις συνήθειες για πολλά χρόνια;

Οι συνήθειες αλλάζουν, όχι εύκολα, ούτε όλες μαζί όπως προσπαθούμε να κάνουμε στις διάφορες δίαιτες αλλά αν θέλουμε αλλάζουν. Ακριβώς όπως τις αποκτήσαμε έτσι μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με καλές συνήθειες. Χρειάζεται επιμονή, χρόνο, γνώση και μεθοδολογία για να τα καταφέρουμε αλλά είναι απολύτως εφικτό.


Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για εσάς;

Εάν γραφτείτε στο newsletter του HealthyOverThirty.gr θα λαμβάνετε μια φορά την εβδομάδα ένα email στο οποίο θα σας ενημερώνουμε, θα σας παρουσιάζουμε, θα σας παρακινούμε, θα συζητάμε με όσο το δυνατόν πιο πρακτικό και αποτελεσματικό τρόπο για τα παρακάτω:

 • Πως μπορείτε να αλλάξετε συνήθειες, ποια μεθοδολογία δουλεύει καλύτερα, πως μπορείτε να την εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
 • Ποιες είναι οι λάθος συνήθειες που αποκτούμε σήμερα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και τι εναλλακτικές έχουμε; Τι πρέπει να προσέχουμε;
 • Τελικά τι μπορώ να φάω ελεύθερα, χωρίς προβλήματα και τύψεις για να είμαι υγιής;
 • Ποια προβλήματα πρέπει να προσέξετε ειδικά αν είστε υπέρβαρος/υπέρβαρη για αρκετά χρόνια; Τι ιατρικές εξετάσεις πρέπει να προσέχετε και κάθε πότε;

Σεβόμαστε απόλυτα το email σας, δεν πρόκειται να το μεταβιβάσουμε σε κανέναν τρίτο, το κρατάμε με απόλυτη ασφάλεια στις βάσεις δεδομένων μας και αν οποιαδήποτε στιγμή θέλετε να σταματήσετε να λαμβάνετε το newsletter μπορείτε να το κάνετε με ένα μόνο κλικ.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Mε λένε Γιάννη και είμαι χοντρός.

Αν σας ενδιαφέρει για το ποιος βρίσκεται πίσω από το HealthyOverThirty.gr ήρθε η ώρα να σας συστηθώ. Με λένε Γιάννη και είμαι χοντρός. Το πρώτο βήμα για την λύση οποιουδήποτε προβλήματος είναι η αποδοχή και εγώ το έχω αποδεχθεί εδώ και χρόνια. Είμαι υπέρβαρος εδώ και αρκετά χρόνια και προφανώς έχω πρόβλημα με την διατροφή μου. Επίσης ισχύει το μια φορά χοντρός για πάντα χοντρός. Αν ξεφύγεις μια φορά στα κιλά σου είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορείς να ξεφύγεις ξανά.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω καταφέρει να χάσω περισσότερα από 20 κιλά και να βελτιώσω πλήρως όλους τους ιατρικούς μου δείκτες κυρίως αλλάζοντας συνήθειες. Όχι δεν έχω αποκτήσει το τέλειο σώμα ούτε είμαι ο ειδικός διατροφολόγος που θα σας δώσει το μαγικό ελιξήριο όμως έχω εμμονή με την θεωρία των συνηθειών και εδώ θα βρείτε ότι σχετική πληροφορία χρειάζεστε για να αλλάξετε και εσείς συνήθειες, ίσως σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα απ' ότι χρειάστηκα εγώ.

Άλλα στοιχεία που ίσως είναι χρήσιμα να ξέρετε για μένα είναι ότι έχω σπουδάσει Βιολόγος αλλά ασχολούμαι επαγγελματικά με την Πληροφορική, ζω στην Θεσσαλονίκη, πατάω τα 40 φέτος τον Δεκέμβριο και ως επί το πλείστον ζω (και μαγειρεύω) μόνος μου.


Άλλη μια ιστοσελίδα. Γιατί να την παρακολουθήσετε;

 • Είναι δύσκολο να μάθουμε αν δεν πάθουμε αλλά ίσως να βοηθηθείτε από κάποιον που παθαίνει και μαθαίνει πριν από εσάς.
 • Μερικές φορές η βαθύτερη κατανόηση ενός προβλήματος μας βοηθά να το λύσουμε. Ελπίζω οι προσωπικοί μου προβληματισμοί και οι αναλύσεις μου να σας βοηθήσουν έστω και πολύ λίγο προς αυτήν την κατεύθυνση.
 • Όπως λέει ένας φίλος κάποιες φορές όταν είμαστε κολλημένοι σε ένα θέμα είναι καλό να συζητάμε με έναν ή περισσότερους ανθρώπους και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Ίσως αυτές οι συζητήσεις μας βοηθήσουν να δούμε τα πράγματα από μια εντελώς διαφορετική οπτική και τελικά να βρούμε λύση σε ότι μας απασχολεί ή τουλάχιστον να ξεκολλήσουμε. Η παρούσα ιστοσελίδα ευελπιστεί να γίνει ένας διάλογος μαζί σας.

Εκτός από τους γενικούς λόγους υπάρχει και ένα πολύ ενεργό κομμάτι του HealthyOverThirty.gr το οποίο ελπίζουμε να σας βοηθήσει πρακτικά στην προσπάθειά σας για αλλαγή συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα αναπτύσουμε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις:

 • ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ NEWSLETTER. Δημιουργούμε ασκήσεις συνηθειών που μπορείτε άμεσα να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας.
 • HABIT COACHING ΜΕΣΩ EMAIL. Επειδή πάντα μαζί μπορούμε καλύτερα, αλλά και επειδή μας ενδιαφέρει εξαιρετικά το θέμα των συνηθειών και θέλουμε να πετύχετε τις αλλαγές που σχεδιάζετε θέλουμε να δοκιμάσουμε να αλλάξουμε συνήθειες παρέα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία περιλαμβάνει την πλήρη καθοδήγησή σας στην προσπάθειά σας να αλλάξετε συνήθειες και γίνεται αποκλειστικά μέσω email απ' όπου και αν βρίσκεστε. Εφόσον το θέλετε η υπηρεσία μπορεί να είναι πλήρως ανώνυμη (μερικές φορές εμείς οι ευτραφείς άνθρωποι ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το πρόβλημά μας).
 • ON LINE ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ. Ήδη έχουμε αρχίσει την κατασκευή μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εκπαίδευση εξ' αποστάσεως στην θεωρία των συνηθειών. Θα υπάρχουν κείμενα, βίντεο και ομιλίες από ειδικούς για να εκπαιδευτείτε συνολικά πάνω στο θέμα.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη θα τα βρείτε στην ενότητα ΑΛΛΑΖΩ. Οι επιλογές σας είναι αρκετές, οι αποφάσεις δικές σας. Ελπίζουμε να σας βοηθήσουμε όσο περισσότερο γίνεται στην σημαντική αυτή προσπάθεια.


Προς αποφυγή παρεξηγήσεων

Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να τονίσω ότι:

 • Δεν έχουμε κανένα σκοπό να αντικαταστήσουμε τους διατροφολόγους/διαιτολόγους. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
 • Δεν παρέχουμε ιατρικές συμβουλές.
 • Δεν ασκούμε το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Αν έχετε μεγάλο και μακροχρόνιο πρόβλημα κιλών πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα κάποιον ειδικό, είμαι σίγουρος ότι θα σας βοηθήσει προς την σωστή κατεύθυνση.

Εμείς στο HealthyOverThirty.gr ασχολούμαστε με τις συνήθειες, τις συμπεριφορές που επηρεάζουν το σωματικό βάρος μας και την υγεία μας, και πως μπορούμε να τις αλλάξουμε. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό.


Ίσως...

Δεν ξέρω αν σας έπεισα ή όχι. Δεν ξέρω αν το να γίνουμε 'φίλοι' (email, facebook, twitter) θα σας βοηθήσει πραγματικά. Η αλήθεια είναι ότι έχω τις αμφιβολίες μου και την εποχή μας που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες και απόψεις ίσως να έχουμε ανάγκη την ησυχία μας και την σιωπή. Από την άλλη αν δεν προσπαθήσουμε δεν θα μάθουμε ποτέ. Για να υπάρχει τέλος πρέπει να υπάρχει αρχή. Καλύτερα να προσπαθήσουμε και να αποτύχουμε παρά να μας μείνει ο καημός ότι δεν προσπαθήσαμε ποτέ.

Mε τις καλύτερες ευχές για επιτυχία στην προσωπική σας προσπάθεια για απώλεια βάρους και υγεία, με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξετε.

Γιάννης Καρπουχτσής (ο χοντρούλης)

john @healthyoverthirty.gr (χωρίς το κενό)

Σεπτέμβρης 2014, Θεσσαλονίκη.