[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Ο τρόπος που βλέπουμε το πρόβλημα είναι το πρόβλημα.

Ο τίτλος δεν είναι δικής μου έμπνευσης, είναι δανεισμένος από μία ενότητα από το βιβλίο “7 συνήθειες των εξαιρετικά αποτελεσματικών ανθρώπων” του Stephen Covey. Πρόκειται για ένα βιβλίο που δεν ασχολείται τόσο με τον τρόπο δημιουργίας, αλλά με το ποιες πρέπει να είναι οι βασικές συνήθειες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος στην ζωή του. Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο από εξαιρετικές συμβουλές που μπορούν να φανούν χρήσιμες σε όλων των ειδών τα καθημερινά προβλήματα και βέβαια και στο πρόβλημα των παραπάνω κιλών που μας απασχολεί στο HealthyOverThirty.gr.

Είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως για να πάρει το συγκεκριμένο πρόβλημα τέτοιες διαστάσεις και να απειλεί περίπου το 60% κάθε αναπτυγμένης κοινωνίας κάτι κάνουμε λάθος σε μεγάλη κλίμακα. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως πρόκειται ουσιαστικά για πρόβλημα συμπεριφοράς, δεν μιλάμε για κάποιον ιό που μεταδίδεται από μόνος του. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια λάθος συμπεριφορά που επαναλαμβάνουμε καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι.

Πως όμως είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι άνθρωποι να λειτουργούν τόσο λανθασμένα και τόσο επαναλαμβανόμενα;

Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να εξηγήσει το τόσο μεγάλο μέγεθος του προβλήματος είναι ότι έχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί με μία εντελώς λάθος αντίληψη όσον αφορά το φαγητό και η οποία σχεδόν αυτόματα μας οδηγεί στο πρόβλημα. Πρώτα οδηγούμαστε στις κακές συνήθειες και αυτές αναλαμβάνουν στην συνέχεια να μας φτάσουν στην προβληματική κατάσταση.

Τι λάθος αντίληψη όμως έχουμε για το φαγητό;

Καταρχήν ο λόγος για τον οποίο τρώμε έχει διαστρεβλωθεί πλήρως. Τρώμε όχι από ανάγκη για να καλύψουμε τις διατροφικές μας ελλείψεις αλλά κυρίως για να 'ευχαριστηθούμε', για κοινωνικούς λόγους, για να δοκιμάσουμε την 'τέλεια' γεύση που πρότεινε ο σεφ, γιατί το συγκεκριμένο προϊόν ήταν προσφορά στο σούπερ μάρκετ και για πολλούς άλλους παρόμοιους αλλά ανούσιους λόγους. Σχεδόν ποτέ δεν συνδυάζουμε το φαγητό μας με τον προβληματισμό “αυτό που τρώω είναι υγιεινό, τι βιταμίνες έχω ανάγκη για να είμαι καλά, πόσο πρέπει να φάω για να χορτάσω”. Βαθιά μέσα μας πιστεύουμε ότι το φαγητό είναι τρόπος προσωπικού 'ηδονισμού' και κοινωνικών εκδηλώσεων. Η αντίληψη αυτή είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και δεν αλλάζει εύκολα όσες δίαιτες και αν κάνουμε.

Αυτή η βασική λάθος αντίληψη 'γεννάει' και ένα σωρό άλλες λανθασμένες ενέργειες. Να πάρω τα χάπια για να αδυνατίσω, να κάνω την γρήγορη-εξαντλητική δίαιτα για να χάσω γρήγορα κιλά, αν πίνεις από αυτό το τσάι θα χάνεις τα κιλά το ένα μετά το άλλο, αν κάνεις χειρουργείο δεν θα πεινάς, θα μπορείς να τρως ότι θες και να μην παχαίνεις κτλ

Με λίγα λόγια είμαστε τόσο πεπεισμένοι ότι η αντίληψή μας για το φαγητό είναι σωστή που κάνουμε ότι κόλπο περνάει από το χέρι μας για να μην την αλλάξουμε, για να μην δούμε κατάματα το πρόβλημα.

Τρώμε λάθος φαγητά. Τρώμε για λάθος λόγους. Τρώμε με λάθος τρόπο.

Η αντίληψη που έχουμε για την σχέση μας με το φαγητό έχει διαστρεβλωθεί πλήρως από την έλλειψη παιδείας, από την πίεση της καταναλωτικής κοινωνίας που μας θέλει κατά βάση καταναλωτές και μετά υγιείς, από τον καθιστικό τρόπο ζωής που επιβάλλει το νέο οικονομικό μοντέλο και άλλους παρόμοιους λόγους.

Εάν δεν δούμε το πρόβλημα στην βάση του όσα 'τρικ' και αν εφευρεθούν δεν πρόκειται να λύσουν ουσιαστικά το θέμα. Αν δεν επαναπροσδιορίσουμε, ο καθένας προσωπικά αλλά και όλοι μαζί σαν κοινωνία, την σχέση μας με το φαγητό και τους λόγους που το καταναλώνουμε καμία λύση δεν πρόκειται να είναι και η οριστική.

Δυστυχώς η αλλαγή αυτή είναι επίπονη. Πώς να πεις στα χιλιάδες σουβλατζίδικα ότι δεν χρειάζονται και ότι θα πρέπει ή να κλείσουν ή να πουλάνε κάτι άλλο; Πώς να πεις στους αγαπητούς σεφ ότι αυτό που κάνουν ως επάγγελμα είναι επικίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους; Πως να πεις στις μαμάδες και στις γιαγιάδες ότι οι παραδοσιακές πίτες και τα γλυκά που κάνουν μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο έμφραγμα λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων; Πώς να πεις στα σούπερ μάρκετ, στις πολυεθνικές αλλά και στους εργαζομένους τους ότι τα περισσότερα τρόφιμα που έχουν στα μαγαζιά τους κάνουν κακό στην υγεία μας και θα πρέπει να αποσυρθούν; Πως να πείσεις τον ίδιο σου τον εαυτό ότι δεν χρειάζεσαι την βιομηχανοποιημένη κρυσταλλική ζάχαρη τρώγοντας σοκολάτα για να είσαι ευτυχισμένος;

Η αλλαγή αντίληψης είναι επίπονη, κυρίως γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε 'σωστοί', ότι φταίει κάποιος άλλος, όχι εμείς, ενώ στην ουσία, παρόλο που υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να μας επηρεάζουν, η ευθύνη για το τι θα φάμε είναι αποκλειστικά δική μας.

Η λύση του προβλήματος ξεκινά από τον τρόπο που βλέπουμε το πρόβλημα. Αν αλλάξουμε ουσιαστικά την αντίληψή μας για το φαγητό τότε έχουμε καλές πιθανότητες να λύσουμε και οριστικά το πρόβλημα.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Θέλετε να αναφέρετε μια δική σας ιστορία; Μπορεί αρκετές φορές να μην συμφωνούμε στις απόψεις μας όμως μια συζήτηση είναι πάντα το βασικό εργαλείο για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να πάμε παρακάτω.