[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Η τελευταία φορά που θα παραγγείλω junk...

Πόσες φορές το έχω πει αυτό... μάλλον ο αριθμός τείνει στο άπειρο.

"Θα παραγγείλω να φάω σήμερα και από αύριο δίαιτα!"

"Θα είναι η τελευταία φορά, μετά θα είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου. Τουλάχιστον 3 μήνες δεν θα φάω junk."

"Έχω πολύ δουλειά σήμερα και πρέπει να φάω. Nα τελειώσω αυτό το project και μετά σταματάω το junk food."

"Είναι τέλος του μήνα, από αύριο ξεκινάω διατροφή και γυμναστική. Σήμερα ας φάω για τελευταία φορά."

"Έχει ματς/ταινία σήμερα. Θέλω ένα junk food να μου κάνει παρέα στην μοναξιά μου. Θα φάω, δεν το αξίζω; Aπό αύριο όμως..."

 

Αν αυτό δεν είναι εθισμός τότε τι είναι; Δεν έχω καπνίσει ποτέ μου, ούτε έχω δοκιμάσει ναρκωτικά για να ξέρω τι σημαίνει αυτού του είδους ο εθισμός αλλά και αυτό που ζω είμαι σίγουρος ότι πλησιάζει πολύ σε αυτήν την λογική. Μπορεί να είναι 'ευκολότερος' για να αντιμετωπιστεί όμως παραμένει εθισμός και όσο και αν σου λέει κάποιος ότι είναι εύκολα αντιμετωπίσιμος έλα στην θέση μου και αν το καταφέρεις θα σου πω μπράβο.

Διαβάζω τι είναι βουλιμικός και δεν ταιριάζω στο προφίλ. Τουλάχιστον στο κομμάτι ότι έχω τύψεις μετά το φαγητό ή προσπαθώ να απαλλαγώ από τις υπερβολικές θερμίδες που κατανάλωσα. Το αντίθετο, προσπαθώ να τις αφομοιώσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσπαθώ να χωνέψω πίνοντας μια σόδα  καθισμένος στον καναπέ μπροστά σε μια τηλεόραση...

Tα τελευταία 3-4 χρόνια έχω καταφέρει να αλλάξω αρκετές κακές συνήθειες όπως την ζάχαρη στο καφέ, το ψωμί στο τραπέζι, τα αναψυκτικά και κάποιες ακόμη γι αυτό και δεν έχω ξεφύγει περισσότερο στα κιλά, έχω χάσει αρκετά κιλά και έχω βελτιώσει όλους τους ιατρικούς μου δείκτες. Παρόλα αυτά έχω ακόμα κάποιες κακές συνήθειες που 'φροντίζουν' να ανεβοκατεβαίνει η ζυγαριά, ειδικά μόλις δεν της δίνω σημασία. Το εύκολο – γρήγορο - junk φαγητό είναι μια από τις συνήθειες που δεν έχω καταφέρει ακόμα να αλλάξω 100%, ειδικά όταν συνοδεύεται από την ψευδαίσθηση “έχω πολύ δουλειά άρα πρέπει να φάω”. Όσοι υπέρβαροι είναι ταυτόχρονα και εργασιομανείς κατανοούν πολύ καλά τι εννοώ. Δεν συμβαίνει πάντα αλλά με θυμάται 2-3 φορές τον χρόνο. Πολλές φορές συνδέουμε το φαγητό με μια κατάσταση και το δικαιολογούμε εξαιτίας της κατάστασης αυτής. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί στην δουλειά που κάνουμε άρα με αυτόν τον τρόπο δικαιολογούμε τις υπερφαγίες μας ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε ανάγκη το περισσότερο φαγητό. Το πρόβλημα είναι ότι η λάθος αυτή συμπεριφορά έχει γίνει συνήθεια, εκτελείται σχεδόν αυτόματα. Όταν βρίσκομαι στην κατάσταση trigger (στην δική μου περίπτωση όταν έχω πολλή δουλειά και θέλω να αντεπεξέλθω όσο το δυνατόν καλύτερα) τότε αυτόματα, ασυναίσθητα και σχεδόν ασυνείδητα εκτελείται η συνήθεια δηλαδή σηκώνω το ακουστικό και παραγγέλνω έτοιμο φαγητό, σχεδόν πάντα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ' ότι χρειάζομαι. Ακόμα και τώρα που έχω πλήρως συνειδητοποιήσει την προβληματική αυτή κατάσταση δυσκολεύομαι να συγκρατηθώ όταν αυτό συμβαίνει.

 

Δεν ξέρω τι είναι αυτό ακριβώς που με οδηγεί σε αυτήν την στιγμή, την στιγμή που σηκώνεις το τηλέφωνο και δίνεις την παραγγελία. Είναι απλά η συνήθεια; Είναι η ευκολία; Είναι η έλλειψη χρόνου για να μαγειρέψεις κάτι υγιεινό; Είναι η έλλειψη συνείδησης του χρόνου (γιατί αν αντιλαμβανόσουν πόσα χρόνια προσπαθείς να χάσεις βάρος και δεν τα καταφέρνεις θα ένιωθες και μια ντροπή); Είναι το κακό περιβάλλον που σου βάζει πειρασμούς ή σε αποχαυνώνει μπροστά σε μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή; Είναι το άγχος της εποχής μας; To άγχος για μια καλύτερη δουλειά, για περισσότερα χρήματα, για να επιβιώσουμε όπως 'πρέπει';


 

Δεν ξέρω την αιτία αλλά προσπαθώ καταρχήν να την βρω και μετά να την αντιμετωπίσω.

Το περιβάλλον είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το αλλάξουμε. Αν μπορούμε τότε σίγουρα είναι μια λύση αλλά μπορούμε; Η δουλειά μου είναι να είμαι μπροστά σε έναν υπολογιστή όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες για να παράγω όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά. Αν ήμουν αγρότης και έτρεχα όλη μέρα πάνω κάτω τότε ίσως τα πράγματα να ήταν ευκολότερα όμως δεν είμαι. Ενώ αν είχα ένα 'ενεργητικό' επάγγελμα μπορεί να χρειαζόμουν 2500-3000 θερμίδες την ημέρα τώρα αμφιβάλλω αν χρειάζομαι πάνω από 1500 θερμίδες την ημέρα με την καθιστική εργασία που κάνω. Και δεν είναι μόνο η δουλειά, είναι η τηλεόραση που βλέπεις για να καλύψεις την μοναξιά σου, είναι οι πόλεις που είναι 'δύσβατες' και περνάς άπειρες ώρες στο αυτοκίνητο, είναι η μαμά σου που φτιάχνει παραδοσιακές πίτες και πολλά άλλα. Το περιβάλλον είναι σαφώς ένα θέμα που συμμετέχει στο πρόβλημα και ίσως να είναι και η αρχή του κακού γιατί για να μην είμαστε χοντροί πρέπει πλέον να προσαρμοστούμε στο νέο μας περιβάλλον. Βασική συνθήκη της εξέλιξης είναι η προσαρμογή και αν δεν καταφέρουμε να προσαρμοστούμε μάλλον δεν θα επιβιώσουμε ή τουλάχιστον δεν θα επιβιώσουμε έτσι όπως θα θέλαμε. Απλά τώρα καλούμαστε να βάλουμε το μυαλό μας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες γιατί προφανώς το σώμα μας δεν πρόλαβε στις νέες αυτές συνθήκες υπερκατανάλωσης και υπερφαγίας. Η συνειδητή αλλαγή των συνηθειών μας είναι το καλύτερο μέσο για να πετύχουμε σε αυτήν την προσαρμογή.

Γαμ... συνήθεια που λέει και το τραγούδι. Έχω ένα ψυγείο γεμάτο υγιεινές τροφές (φρούτα και λαχανικά στο full) και εγώ σκέφτομαι να παραγγείλω κανένα γύρο γιατί από αύριο αλλάζει ο μήνας άρα θα ξεκινήσω μια πολύ καλή προσπάθεια υγιεινής διατροφής. Σήμερα είναι η τελευταία μου φορά!

Καρπουχτσής Γιάννης (john @healthyoverthirty.gr χωρίς το κενό)

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  1. Ορισμός βουλιμίας  (εδώ και εδώ 
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Θέλετε να αναφέρετε μια δική σας ιστορία; Μπορεί αρκετές φορές να μην συμφωνούμε στις απόψεις μας όμως μια συζήτηση είναι πάντα το βασικό εργαλείο για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να πάμε παρακάτω.