[HealthyOverThirty.gr]: Αλλάζοντας συνήθειες στον κακό τον λύκο.

Αρχή διατήρησης της ενέργειας

Στο σχολείο μαθαίνουμε διάφορα σημαντικά πράγματα όμως η αλήθεια είναι ότι περισσότερο τα ακούμε παρά τα κατανοούμε πραγματικά και σε βάθος. Δεν ξέρω και ούτε έχω την δυνατότητα να διακρίνω αν φταίει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ή η προσωπική μας συμμετοχή στα πράγματα. Συνήθως μου αρέσει να κατηγορώ τον εαυτό μου αλλά ίσως και το γενικότερο πλαίσιο να έχει θέματα. Μια ενδιάμεση άποψη είναι ότι μαθαίνουμε τόσα πολλά που τελικά είναι αδύνατο να προλάβουμε να 'χωνέψουμε' την ουσία των πραγμάτων.

Το πρακτικό κακό με την ελλειπή κατανόηση είναι πως έχει σαν άμεση συνέπεια να μην μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά που μάθαμε 'παπαγαλία' στην καθημερινή μας ζωή.

 

Το συμπέρασμα λοιπόν στο οποίο καταλήγω είναι ότι είμαι χοντρός γιατί δεν κατάφερα να κατανοήσω βαθύτερα και να εφαρμόσω στην ζωή μου την αρχή της διατήρησης της ενέργειας, έναν από τους βασικότερους νόμους της φυσικής.

Μπορεί να αγνοούμε τους νόμους της φύσης αλλά αυτοί εφαρμόζονται και ισχύουν πάντα.

 

ΑΡΧΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: το αλγεβρικό άθροισμα της ενέργειας σε ένα κλειστό/απομονωμένο σύστημα παραμένει σταθερό.

 

Ο άνθρωπος δεν είναι ακριβώς κλειστό σύστημα, μια και συνεχώς προσλαμβάνει ενέργεια από το φαγητό, όμως από την στιγμή που διαθέτει μια συγκεκριμένη ενέργεια λειτουργεί σαν ένα κλειστό σύστημα και αν δεν καταναλώσει αυτήν την ενέργεια σε δραστηριότητες τότε αυτή η ενέργεια θα αποθηκευτεί σε λίπος.

 

Με απλά λόγια όσοι έχουν παραπάνω κιλά είναι γιατί έχουν καταναλώσει περισσότερη ενέργεια απ όση έχουν δαπανήσει. Ένα κομμάτι της ενέργειας που χρειαζόμαστε δαπανάται στην συντήρηση του οργανισμού μας και ένα άλλο κομμάτι σε όλες μας τις δραστηριότητες. Ότι περισσεύει αποθηκεύεται σε λίπος, σε ευκρινή σημεία του σώματός μας, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος της παχυσαρκίας και μπορεί οι δικαιολογίες να είναι πολλές όμως η αιτία είναι αυτή και ισχύει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει αυτούς τους νόμους, κανείς δεν αποτελεί εξαίρεση, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Μερικές φορές είναι καθοριστικό να καταλάβεις σε βάθος την ουσία ενός προβλήματος, τα δεδομένα του, τον λόγο της ύπαρξής του.

 

Άπειρες συζητήσεις, συστήματα, χάπια, δίαιτες και πολλά άλλα για ένα θέμα που έχει σαν βασική αιτία την αρχή διατήρησης της ενέργειας. Αν αντιλαμβανόμασταν πως την εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας διατροφή και δραστηριότητα θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να προσδιορίσουμε το αποτέλεσμα στην ζυγαριά μας (η οποία στην συνέχεια εφαρμόζει πάντα τον νόμο της βαρύτητας).

Ακόμα και οι τελευταίες ιατρικές μέθοδοι με τα χειρουργεία παράκαμψης του εντέρου ή τα χάπια που δεσμεύουν το λίπος πριν απορροφηθεί από το έντερο βασίζονται στην αρχή διατήρησης της ενέργειας. Προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη ενέργειας έτσι ώστε να έχουμε λιγότερη ενέργεια για να ξοδέψουμε ή να αποθηκεύσουμε.

 

Το γιατί καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια/θερμίδες απ όσες πραγματικά χρειαζόμαστε έχει διάφορες αιτιολογίες που σε κάθε άνθρωπο μπορεί να διαφέρουν. Για άλλους μπορεί να φταίει η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων τα οποία μας δίνουν πολύ περισσότερες θερμίδες απ ότι τα ακατέργαστα τρόφιμα. Σε άλλους μπορεί να φταίει ότι κάνουν μια καθιστική εργασία που απαιτεί ελάχιστες 'χειρωνακτικές' θερμίδες. Σε άλλους μπορεί να υπάρχει συνδυασμός αιτιών. Επειδή οι λόγοι υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων είναι ένα πολυπαραγοντικό σύστημα που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο γι αυτό και δεν υπάρχει μια λύση για όλους. Κάποιος μπορεί να αλλάξει την διατροφή του, κάποιος άλλος να αυξήσει τις δραστηριότητές του κτλ

 

Η ουσιαστική κατανόηση ενός προβλήματος είναι το πρώτο βήμα για την λύση του και αν ο πραγματικός λόγος που είμαι χοντρός είναι ότι δεν έχω εφαρμόσει σωστά την αρχή διατήρησης της ενέργειας στις διατροφικές μου συνήθειες τότε έχω μάλλον έχω κάνει το πρώτο βήμα για την λύση του προβλήματος. Καλύτερα να ψάξω να βρω κάποιο βιβλίο του Γυμνασίου για να φρεσκάρω τις γνώσεις μου. Που ξέρεις μπορεί να χάσω και κανένα κιλό.

Καρπουχτσής Γιάννης (john @healthyoverthirty.gr χωρίς το κενό)

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε και εσείς να αλλάξετε συνήθειες, να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε μια καλή υγεία μετά την ηλικία των τριάντα ελάτε μαζί μας.
Με την εγγραφή σας θα λάβετε εντελώς δωρεάν το πρώτο βιβλίο του HealthyOverThirty.gr: Πως οι συνήθειες αποφασίζουν το βάρος μας.
*Το email σας θα διατηρείται σε ασφαλή βάση δεδομένων, δεν θα δοθεί σε κανέναν άλλο, θα λαμβάνετε emails μόνο από το healthyoverthirty.gr και μπορείτε να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε.

Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Σας έχει συμβεί κάτι παρόμοιο; Θέλετε να αναφέρετε μια δική σας ιστορία; Μπορεί αρκετές φορές να μην συμφωνούμε στις απόψεις μας όμως μια συζήτηση είναι πάντα το βασικό εργαλείο για να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά και να πάμε παρακάτω.